Sverigedemokraterna i EU-parlamentet

Standard

Det var inte överraskande att SD tog 9,7 procent i EU-valet och därmed 2 mandat. Det var precis likadant 2009 med opinionsundersökningarna: SD la sig ungefär på den nivå de då visade i opinionen nationellt, inte nivån på de för EU-valet specifika opinionsundersökningarna. Hur uppstår denna avvikelse?

Jo först och främst mäter de flesta institut på ett representativt urval av HELA befolkningen. Är det då 50 % som stannar hemma utan att rösta, blir bilden missvisande då sympatisörerna för de mindre partierna som är mer angelägna om behålla sina mandat, eller överhuvudtaget få  mandat, får ett större inflytande än de skulle om närmare 100 % skulle gått för att rösta, vilket är i närheten av de siffror en poll of polls på opinionsundersökningarna visar.

Glädjande nog kunde man alltså se även andra partier mobiliserat och en viss balans uppstår. Det finns hopp om mänskligheten! Det finns ett tydligare motstånd parallellt med SD:s ökning sedan valet 2010. Situationen kunde varit MYCKET värre om vi inte vore det sympatiska folk vi är, som faktiskt gång för gång ökat valdeltagandet, siffrorna är som följer enligt www.val.se:

2004: 37,85 %
2009: 45,53%
2014: 50,5 % (enligt senaste uppgift på tv i skrivande stund)

Det är en seger för demokratin att vi ökat valdeltagandet!

Tyvärr ser det inte likadant ut i andra EU-länder, men faktiskt finns det också EU-länder som saknar en extremhöger i EU, det tål att tänka på!

mvh Miriam